OEM
Een OEM-licentie is onlosmakelijk verbonden met een specifieke pc-configuratie. U mag best een defect onderdeel vervangen, dat is geen punt, maar wilt u bijvoorbeeld het moederbord vervangen door een ander type dan verloopt uw OEM-licentie. Kortom, de OEM-versie is goedkoop, maar heeft als beperking dat hij niet met uw pc meegroeit als u aan het upgraden slaat.
FPP
Met een FPP-licentie koopt u aanzienlijk meer rechten. Uw Windows-versie wordt als het ware aan uzelf gekoppeld, en niet meer aan één pc. Dus als u een nieuwe processor met bijbehorend moederbord wilt installeren, is dat geen enkel probleem. Ook overstappen naar een geheel nieuwe machine is toegestaan. Microsoft staat zelfs toe dat u eventjes dezelfde versie op de oude én de nieuwe pc tegelijk draait, totdat de nieuwe pc helemaal goed werkt. Daarna wist u uw kopie van de oude pc. Kortom; een FPP is duurder dan een OEM-licentie, maar als u erg vaak upgrade én lang gebruik wilt blijven maken van een Windows-versie dan is een FPP-licentie het overwegen waard.
COA
Een COA is de eigenlijke naam van de sticker die u bij een OEM-versie van Windows aantreft. COA is Engels en staat voor Certificate of Authenticity. Een COA is een Echtheidscertificaat en moet goed zichtbaar op de kast van een pc worden aangebracht, als er tenminste Windows op meegeleverd wordt. Koopt u een nieuwe pc met Windows erop, kijk dan even of het label er ook echt op zit. Zo verzekert u zich ervan dat de systeembouwer een legitieme Windows-versie heeft gebruikt. Maar let op! Een COA-label alleen is geen licentie, en levert u geen rechten op. Als u alleen een COA-sticker koopt dan koopt u dus geen Windows-licentie, bovendien is dit altijd verboden.
webredactie ComputerIdee
Keer terug