Web Analytics Made Easy -
StatCounter
betaalmethodes met logo veryhandy
Diverse MARVEL films in deze categorie apart geplaatst voor de liefhebbers van dit genre.

Er is een verschil tussen Marvel en DC (Detective Comics), we leggen de 5 belangrijkste verschillen uit onderaan de pagina.

 

Sorteer op:
 
 
  • DC bestaat al sinds eind jaren ’30 en dankt zijn naam aan wat toentertijd hun belangrijkste titel was, namelijk Detective Comics. Deze titel is verantwoordelijk voor naar alle waarschijnlijkheid het bekendste vleermuis-gerelateerde personage ter wereld: Batman. Marvel, zoals we dat nu kennen, bestaat pas sinds begin jaren ’60. Toen lieten Stan Lee en Jack Kirby ons allen kennis maken met een zeker fantastisch viertal.
  • Het Marvel-universum is vanaf het begin bedoeld als geheel. Het DC-universum is daarentegen samengesteld uit een heleboel verschillende personages wiens comics min of meer onafhankelijk van elkaar werden geschreven voordat ze samengevoegd werden in een gedeeld universum met een ietwat verwarrende continuïteit. Daardoor is het Marvel-universum veel samenhangender en logischer, wat je ook terug ziet in de films. Het enorme succes van Lee en Kirby’s overkoepelende en innoverende visie heeft DC er eigenlijk toe gedwongen dat ook te doen.
  • DC is al heel lang geleden opgekocht door Warner Bros. en die zijn redelijk bekend met het maken van films. Vandaar dat er al wat meer films zijn van Batman en Superman. Marvel is sinds kort onderdeel van het Disney-imperium, maar was daarvoor min of meer onafhankelijk. Marvel heeft daarom ook veel minder ervaring met het maken van films. Sterker nog: omdat Marvel graag hun comics verfilmd wilden zien, hebben ze de rechten van verschillende titels ooit ondergebracht bij verschillende producenten/distributeurs. Tegenwoordig is Marvel natuurlijk zelf verantwoordelijk voor alles wat onderdeel is van het Marvel Cinematic Universe, maar er zijn om voornoemde reden een aantal helden die je nooit samen in een film zal zien. Waaronder bijvoorbeeld de X-men en de Avengers.
  • Met de personages van Marvel kun je je veel makkelijker vereenzelvigen, waar DC-helden meer bedoeld zijn om tegen op te kijken. Al is deze lijn de laatste jaren aan het vervagen. Batman en Iron Man mogen dan wel dezelfde superkracht hebben (heel veel geld), bij zowel DC als Marvel is een duidelijke trend te zien die het best te illustreren is aan de hand van de volgende voorbeelden: Peter Parker is een zestienjarige nerd die in het bezit kwam van zijn krachten door de geheel toevallige beet van een radioactieve spin en Bruce Banner wordt de Hulk nadat er een experiment met gammastralen fout gaat. Superman daarentegen, is een alien met superkrachten en Wonder Woman is een amazone/halfgodin.
  • Inhoudelijk gezien zijn er natuurlijk ook nog een hele hoop verschillen, maar de belangrijkste hiervan is toch wel dat het DC-universum iets meer high fantasy is, wat zich bijvoorbeeld uit in fictieve steden zoals Gotham en Metropolis. Vooral de oude comics zijn bovendien heel erg beïnvloed door Griekse mythologie. Het Marvel-universum is voor zover mogelijk wat realistischer. De meeste Marvel-personages wonen in steden als New York en San Francisco. Bovendien staan in Marvel-comics vaker interpersoonlijke relaties centraal.

    Met dank aan de schrijver van dit artikel: Jercy Semmoh